Joanna Wyka
26 Marz

26.03 Międzynarodowy Dzień Szpinaku

26 marca Międzynarodowym Dniem Szpinaku! 😃 Lubicie?? 🥬 Jeśli nie, to może przekona Was poniższy artykuł! 😄😊

 

Fakty o SZPINAKU:
 
👉jest niskokaloryczny,
👉bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, A, B i C,
👉może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,
 
👉jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt,
👉wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego a także niski poziom sodu szpinaku korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in, poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,
 
👉obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,
👉substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz
chronią przed chorobą wieńcową,
 
👉epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Twój komentarz




POKAŻ